torsdag den 8. januar 2015

Dyr ved dammen


Ved Haderslev dyrehave lægger der også Haderslev dam, der gennem Haderslev by er forbundet til Haderslev fjord.




Jeg vil starte med at nævne fuglene der lever ved dammen.

Den første fugl er skarven.



Skarven er en  stor sort fugl med et vingefang på 120-150 cm. som vi kan se på billedet lever skarven af fisk, endda store fisk som gedder. Skarven er ikke en attraktiv fugl at have i skove og parker, eftersom skarvens afføring er så rig på guano, at den  dræber de træer den bygger rede i. Det er den nemmeste måde at se, om der er skarve i området.

Fra en stor rovfugl til en anden stor rovfugl er fiskeørnen.

Fiskeørnen er ikke udbredt i området, men er spottet flere gange. Jeg ville gerne nævne den på listen, da jeg syntes det var et rimeligt eksotisk dyr i forhold til, at det er Danmark. Fiskørnen har et vingefang på 152 - 170 cm, og jagter den samme føde som skarven.


Der lever i dammen som i mange andre søer og damme toppede lappedykkere. En toppet lappedykker er meget karakteristisk baseret på deres fjertop på hovedet. En anden sjov ting om lappedykkere er at det er svært for dem at begå sig på land, eftersom de har bagudrettede fødder.

Den sidste fugl på listen er den flotte isfugl.

Den virker til at være meget udbredt i lokalområdet og er betegnet sjælden. Vi har mødt folk der er kommet langvejs fra for at se isfuglen. Isfuglen er mest udbredt i Christiansdal, som er et skovområde få kilometer fra Haderslev by, så der er også isfugle nær dammen. Kendt for sin meget specielle fjerdragt der er turkis og orange. Isfuglen er en lille fugl der er meget svær at se, medmindre den bevæger sig.

De sidste dyr jeg vil nævne er fisk.

Den første fisk er gedden.

Gedden er en stor, slank rovfisk, der bliver omkring en meter og vejer mellem 5-7 kg. Der er dog fanget meget større gedder end det. Gedder er primært i toppen af deres fødekæder, men som vi så på billedet af skarven, har selv gedden fjender.

Det sidste dyr på listen er ålen.

 Ålen er et meget specielt dyr. Med form som en slange og en længde på lidt under en meter, så har ålen et helt specielt livsforløb. Ålen starter livet ud som saltvandsfisk, der så finder vej til søer og damme. Her bliver de så ferskvandsfisk. Når det så er tid for ålen at gyde (yngle) bevæger de sig igen ud til havet for at blive saltvandsfisk. Man er ikke sikker, men man mener at alle ål, både i europa og nordamerika, gyder i Sargassohavet, der ligger i Atlanterhavet.
Det var så alle dyrene i Haderslev dyrehave. nu vil jeg gå videre til planterne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar