torsdag den 8. januar 2015



Dyr i skoven


Jeg har som sagt været gæst i haven i mange år, så enkelte af observationerne er gjort over en årrække. Jeg vil forsøge at præcisere hvor jeg har set dyrene henne.


De første dyr på listen er dådyr og krondyr. De går i det store indhegnet areal, og der er omkring 20 krondyr og 200 dådyr i haven.




På billedet ses et albinodådyr, som der findes få af i Haderslev dyrehave.


På billedet ser vi her 2 krondyr til højre, og så er resten af dyrene dådyr. krondyrene er betydeligt større end dådyrene. Billederne her er fra min iPhone og er af så dårlig kvalitet, fordi jeg skulle gå samtidigt med at jeg tog billederne. Vi havde vores hund med, og krondyrene prustede voldsomt af os, det var rimelig skræmmende.
Begge billeder er fra den vestlige side af haven, der består af skov (som det ses i det øverste billede, og enkelte åbne områder (billedet med krondyrene).

Det næste dyr er minken.

Minken så jeg da jeg var et barn og var til fest på Restaurant Damende (nordvestlige del af kortet) Jeg troede først det var en odder, da den svømmede i vandløb, men jeg fandt så ud af i forbindelse med denne her opgave at det mest sandsynlige var at jeg havde set en mink. De er de eneste dyr i måre-familien udover oddere der foretrækker vandløb. De fleste mink kommer fra minkfarme, hvilket vi har en del af i mit lokalområde.


Der er selvfølgelig også muldvarpe i området, som nemmest ses ved muldvarpeskud i jorden. Muldvarpen kan nemt identificeres på de store kløer, små øjne og lyserøde snude.


Vi har også set pindsvin i den østlige skov. Pindsvin er kendt for deres karakteristiske pigge på ryggen.


Som i de fleste danske skovområder er der også egern, der nemt kan kendes på deres store haler og
flotte pels der kommer i tre variationer, rød, brun og sort.


Der er også ugler i området, eftersom vi har set uglegylp. Eftersom jeg ikke kan bestemme en bestemt race af ugle baseret på uglegylp, har jeg valgt et billede af en typisk ugle.


Det sidste dyr jeg vil nævne fra skoven af er den store flagspætte.

De fleste har nok hørt en flagspætte, men sjældent set den. Den store flagspætte kan som noget helt unikt hamre dens næb ind i træer med en hastighed på 20 slag i sekundet. Det er omtrent 1200 slag i minuttet. Den store flagspætte minder meget om den lille flægspætte, og den eneste forskel er størrelsen.

Det sidste dyr jeg vil tale om i forbindelse med skoven er honningbien.

Honningbien er mest kendt for at producere honning som vi spiser. Den er mere brunlig/gylden end humlebien.



De har nemlig biobservationsstade om sommeren, som man kan komme hen og se og få en naturvejleder til at fortælle om. Dette kunne være en fin aktivitet for børnene, så de kan se hvor den dejlige honning kommer fra.

Dette var så alle dyrene fra skoven af. Haderslev dyrehave har så også den mulighed for at se et rigt fugleliv og med enkelte fisk, eftersom den ligger ned til Haderslev dam.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar