lørdag den 13. december 2014



Haderslev Dyrehave

Som en del af undervisningen i Natur og bevægelse på UCSyd i Aabenraa laver jeg en blog over området Haderslev dyrehave med fokus på dyre- og plantelivet, biotopens opbygning og pædagogiske aktiviteter.



Haderslev Dyrehave befinder sig cirka 3 kilometer uden for Haderslev by og dækker over 100 hektarer. Dyrehaven har været åbnet siden 1994 og har en stor bestanddel af krondyr og dådyr. Den røde streg er et hegn der indhegner den 100 hektarer store have, og er det område jeg primært henviser til. Enkelte dyr og planter er fra området udenom.
Jeg har valgt Haderslev dyrehave som biotop for at vise jer lidt af mit lokalområde. Jeg er selv vokset op i området og har været besøgende allerede fra en ung alder af, og jeg syntes det er et fantastisk område. De forskellige områder, udsigten til Haderslev dam og de forskellige dyresyn gør det til en utrolig oplevelse.

Ud af de 100 hektarer er Haderslev dyrehave delt op i 40 hektarer gammel skov, 20 hektarer nyplantet skov og så 40 hektarer sletteområde, og det ligger lige ned til Haderslev dam hvilket giver haven en særlig opbygning. Der er adgang til ferskvand, åbne sletter, tynd skov og tæt skov. Disse geografiske områder er ideelle til den bestanddel af vildt der er i området, som fx dådyr og krondyr, der har sikre foderpladser, hvilket er markeret på kortet, adgang til tætte skove, åbne sletter og vandløb.

I dyrehaven bliver der arbejdet med forskellige dele af økologiske kredsløb. Der er fx bistader om sommeren hvor man kan lære om biernes daglige gang og deres produktion af honning, der foregår begrænset jagt på dyrene for at holde populationen i skak og der er arrangerede ture med naturvejledere året rundt.